Kepah Tumis Bercili

Assalamualaikum,Selamat tengahari semua..masak apa hari nie untuk lunch?Kak Sue nie dah banyak hari gantung periuk..Hari nie siap aje ngemas dan nyapu rumah yang berabok,macam kena tinggal sebulan tu..terus cecepat masak.Nasib sempat anak- anak makan sebelum ke sekolah.Okaylah jom kita tengok resepi Kak Sue hari nie ye....is Kepah Tumis BerCili..gituuuu..


Kepah Tumis Bercili

Bahan2nya:
1 kg Kepah
1 biji Bawang besar
1 biji Bawang putih
3 camca Cili kisar
1 batang Serai
1 keping Asam Keping (Gelugor)
2 tangkai Daun kari

Cara2nya:
Cuci kepah dan toskan.Ketepikan
Kisar bawang besar dan putih separuh hancur
Tumiskan bahan kisar hingga naik bau
Masukkan cili kisar dan serai yang telah di ketuk serta asam keping
Biarkan hingga cili betul2 masak
Masukkan air satu atau dua cawan,kang bebanyak air..kepah tu dia kuarkan air dia..udah banjir le pulak..ehehe..so agak2 la ye air tu nak banyak mana..
Bila dah masak cili tadi,boleh la masukkan kepah dan daun kari
Biarkan mendidih kejap,masukkan garam dan perasa mengikut selera memasing ye.Tutop api..udah siappp..

~Selamat Mencuba..ringkas,cepat dan seharusnya sedapppp...jumpa lagi..Papai!!!~

Post a Comment

3 Comments

Terima kasih sudi singgah dan komen, InsyaAllah nanti Kak Sue balas kunjungan semula ❤️